HomeBoganmeldelser Den trofaste læser af Max Seeck (Jessica Niemi #1)

Den trofaste læser af Max Seeck (Jessica Niemi #1)

Comments : 4 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Overtroens rædsler

Den trofaste læser er første bind i en ny serie fra Nordens nye krimikonge. Max Seeck er trods sit tyske navn pære finsk og bor i Helsinki. Oprindeligt har han arbejdet med marketing, men skriver nu på fuldtid og regnes som en de mest succesrige finske thriller forfattere. Den trofaste læser er hans internationale gennembrud.

Fra bogens bagside:

Den unge efterforsker fra Helsinkis politi, Jessica Niemi bliver sat på opklaringen af en meget usædvanlig drabssag: Krimiforfatteren Roger Koponens kone findes myrdet siddende alene ved spisebordet derhjemme, klædt i en sort aftenkjole og med ansigtet stivnet i et bizart smil. Hvad der ved første øjekast ligner en forstyrret persons absurde værk, viser sig at være det første i en række rituelle mord – som alle følger et mønster hentet fra Koponens berømte trilogi.

Jessica Niemi og hendes team arbejder på højtryk for at forhindre flere døde, men gerningsmanden er altid et provokerende skridt foran. Hvad angår motivation for disse grusomheder, famler politiet helt i blinde. Indtil det går op for dem, at ofrene alle sammen ligner Jessica Niemi skræmmende meget … Er det her personligt?

Bedømmelsen

Den trofaste læser er en glimrende nordic noir fortælling, der fra første side trækker læseren ind i fortællingen. Historien der herefter udfolder sig, er fuld af atmosfære, detaljeret rædsel og klassisk efterforskningsarbejde. Vi udsættes for en lang række bizarre rituelle drab, der alle er knyttet til folkloristiske metoder – det er både fascinerende og skræmmende.

Idéen med en gerningsmand der kopierer mord er måske ikke nyskabende – men det er Max Seecks fortolkning af det. Han tager en interessant teori og skaber en bog, der er meget uhyggelig og ekstremt dybtgående. Dog var jeg til tider efterladt med en lidt flad fornemmelse. Dette er ikke forfatterens første bog, men den lider af nogle af de problemer, der normalt plager dem – for mange ideer, vægt og fokus ændres halvvejs igennem og det føles som om forfatteren ændrede sin retning og var lidt usikker hen imod slutningen.

Jeg bemærkede hurtigt, at Max har skabt en af de mest visuelle thrillere jeg længe har læst. Man er ikke i tvivl om, at Max har en baggrund som manuskriptforfatter, og han bruger sin erfaring på flot vis. Dog var inddragelsen af Jessicas historie, selv om den var vellykket og gav et godt indblik i hendes udvikling, til tider en smule distraherende.

Jeg forstod måske ikke til fulde alle bogens aspekter, men bogen indeholder alle ingredienser til en mørk og uhyggelig rejse. En spændende start på en ny serie, hvor jeg absolut ser frem til næste bind.

Den trofaste læser

Forfatter: Max Seeck

Udgivet: 2021
Oversætter: Siri Nordborg Møller
Sideantal: 380

4s COMMENTS

4 thoughts

Leave a Reply