HomeBoganmeldelser De ti fingre af Lasse Hjorth Madsen

De ti fingre af Lasse Hjorth Madsen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , ,

Når skinnet bedrager

De ti fingre er skrevet af Lasse Hjorth Madsen, der er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. I 2009 debuterede han med romanen PR, ligesom han senere har udgivet Udkanten og Haikudetektiven.

Handlingen

Matias Kaa er ansat i et revisionsfirma, hvor han deler sin arbejdstid mellem arbejde og online gambling (okay – måske mest med fokus på gambling delen). Han slipper af sted med det for det meste, for det han mangler i sociale kompetencer opvejer han med sin dygtighed.

Han er meget præget af voldtægten og mordet på hans veninde – en oplevelse, der også gjorde Matias til morder. Derudover lægger hans familie ikke skjul på, at Matias’ lillebror, Morten, i deres øjne har gjort det langt bedre. Måske er det netop dette der, sammen med et kæmpe tab på betting kontoen, der får Matias til at træffe en uventet beslutning.

Matias beslutter sig for at besøge den japanske haikudigter Tsukamoto, som han har mødt én gang før, og holdt kontakt med over Skype. Men i lufthavnen indhentes Matias af sin fortid – han kidnappes af den kroatiske Alexander. Gangsterleder og boss til den mand Matias skød den gang…

Matias tvinges til at flyve med til Zagreb, men tingene er tydeligvis ikke helt som han havde forestillet sig. Her afslører Alexander hvad det virkelige formål med hans organisation, De to fingre, er. Pludseligt er Matias involveret i organisationens arbejder, der trækker tråde helt tilbage til 1389.

Måske har Matias endeligt fundet den rette hylde, og måske endda muligheden for at åbne sig for en ny kvinde. Eller også har han slet ikke gennemskuet, hvad han reelt er blevet en del af.

Bedømmelsen

De ti fingre byder på spænding lige fra første side, og det vil sammen med et konstant hurtigt tempo fastholde de fleste læsere fra starten. Med et flydende sprog og en overraskende handling, så bliver dette ikke mit sidste bekendtskab med Lasses skriverier. Dette er præcis en af grundene til, at jeg oprindeligt startede som bogblogger: for at dele min kæmpe læselyst, og for at møde nye forfattere.

Matias er en meget nytænkt og fascinerende karakter. Han er ikke nem at gennemskue, men nu er han heller ikke helt normal. Nogle gange fremstår han som et menneske, der har to vidt forskellige sider – ikke at han på nogen måde er skizofren, men han indeholder tydeligvis mere end hvad den offentlige facade viser.

En spændende detalje var hans opdigtede hus, Møllenborg, der gemte på alle livets hændelser, forslag, ideer osv. Et sted hvor alt var hvor det hørte til, og hvor der aldrig skete nogle pludselige forvirrende ændringer. Jeg syntes at huset var med til at vise et mere afrundet billede af Matias.

Der var ikke noget der var nemt at gennemskue i bogen – Lasse formår på glimrende vis at gemme de små spor til det passer ham at drysse dem udover fortællingen. Derudover var det fascinerende at se, hvordan det er lykkedes Lasse at blande historiske facts med opdigtede hændelser – man efterlades på denne måde både underholdt og med en lidt større viden om Balkans historie.

Er du til spændingsromaner, så er De ti fingre absolut ikke den værste bog du kan have liggende på natbordet.

De ti fingre

Forfatter: Lasse Hjorth Madsen

Udgivet: 2020
Forlag:  Hest
Sidetal: 390

Leave a Reply