HomeBoganmeldelser For barnets bedste af Line Tolstrup Holm og Stine Bolther

For barnets bedste af Line Tolstrup Holm og Stine Bolther

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Historiens skjulte sider

For barnets bedste er første bind i en planlagt krimiserie om historikeren Maria Just, der arbejder på Politimuseet i København. Bag bogen gemmer sig et helt nyt krimipar, nemlig Line Tolstrup Holm og Stine Bolther.

Både Line og Stine startede arbejdslivet som journalister og har derigennem opnået stort kendskab til krimigenren. Stine Bolther har udgivet flere bøger om danske kriminalsager, ligesom Line har udgivet ”Kuppet – historien om danmarkshistoriens største røveri. Det er altså tale om forfattere med stor erfaringen og indblik i den danske kriminelle underverden – og nu skal denne viden så stå sin prøve i For barnets bedste.

Handlingen

Politihistoriker Maria Just har travlt! Hun har fået ansvaret for at planlægge Politimuseets kommende udstilling ”100 års uopklarede mordsager”, og hendes chef er absolut ikke tilfreds med hendes fremskridt. Under sin research falder hun over en 52 år gammel drabssag – som hun mener kan have tilknytning til nutiden.

Det sender et chok gennem både medier og befolkningen, da Generalsekretær for Røde Kors, Georg Schmidt, findes bestialsk myrdet og fremstillet meget offentligt. Efterforsker Michael Dirk tildeles sagen og samtidigt en ny makker – noget han absolut ikke er tilfreds med. Frederik Dahlin er yngre, og arbejder med helt andre tilgange end Dirk er vant til. At de så lige pludseligt skal forholde sig til en kriminalhistoriker med ideer om sammenhænge til tidligere sager, gør absolut ikke deres efterforskning nemmere.

Grundet sagens store offentlige søgelys, er Dirk og Dahlin under stort pres, ikke kun fra deres egen ledelse men også fra højtstående politikere. Og da en ledetråd henviser netop til politikerne, må Dirk og Dahlin skabe rod hos landets absolut højeste magtelite – men sådan noget gør man ikke ustraffet.

At politiledelsen beslutter sig for at afsløre ellers skjulte detaljer om mordet på generalsekretæren medfører en kæmpe arbejdsstigning for efterforskerne – og det bliver ikke mindre, da medlemmerne af regeringens Integrationsudvalg begynder at modtage trusler.

Jo længere de dykker ned i sagen, jo flere skeletter vælter ud af skabene – skeletter, der trækker tråde tilbage til et skamfuld periode i den danske historie – og som nogle vil gå meget langt for at skjule. Tidspresset er stort: enten skal gerningsmændene stoppes, eller også vil flere ofre snart dukke op.

Bedømmelsen

For barnets bedste er en vellykket debut, der lover godt for makkerparrets fremtidige samarbejde. For nogle læsere kan det være en svær bog at gå i gang med, for de første mange sider indeholder lige vel mange informationer om politiets arbejdsmetoder og udfordringer. Det er selvfølgelig et unægtelig tegn på forfatterens store viden på området, men jeg håber der bliver skruet ned for detaljeniveauet i deres kommende bøger.

Dirk og Dahlin er fra starten umiddelbart et noget umage makkerpar, men hurtigt begynder de af finde fælles fodslag og udnytte hver enkelt unikke muligheder og emner. At en historiker fik lov til at spille så stor en rolle i bogen var et meget forfriskende træk, og giver mulighed for at sætte Politimuset i fokus – et sted forfatteren har et godt kendskab til. Så et godt og velsammensat persongalleri, hvor hver karakter havde deres egne dæmoner. Disse blev kun sporadisk omtalt i bogen, men det lægger op til en yderligere udvikling i kommende bøger.

At skrive krimier (og andre bøger) sammen i par, er en ting der udvikler sig mere og mere – dog er det umiddelbart første gang jeg er stødt på et udelukkende kvindeligt dansk makkerpar – og jeg var spændt på om dette kunne aflæses af bogen. Det kunne det dog ikke, men til gengæld var fortidens og nutidens hændelser knyttet fantastisk sammen.

En velskrevet bog, der formår at blande krimigenren med true crime – og minder nutidens danskere om tidligere tiders sociale eksperimenter. Med er godt sammensat plot og et for det meste flydende sprog, vil de fleste krimilæsere kunne tilbringe nogle gode timer i bogens selskab.

For barnets bedste

Forfattere: Line Tolstrup Holm og Stine Bolther

Udgivet: 2020
Sidetal: 490

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply