HomeBoganmeldelser Under overfladen af Claus Lohman

Under overfladen af Claus Lohman

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Science reality

Måske tænker du nu: hvad i alverden er science reality? Det er såmænd en genre der indeholder en fascinerende blanding af videnskab og fiktion, og som Claus Lohman læsere stiftede bekendtskab med i 2013, hvor Claus udgav bogen Genstart.

Senere er udkommet to bøger mere om retsgenetikeren Sarah Bermann, men i Under overfladen skal vi møde helt nye personer. Bogen er nemlig første del i en planlagt serie om virologen Martin Henderson og den arkæologistuderende freelancejournalist Emma Fitzgerald.

Handlingen

To dykkere finder et hidtil ukendt skibsvrag og opnår dermed den ære at få en plakette med deres navne på vraget – men de har taget mere end den store oplevelse med sig op fra havets dyb. For hurtigt bliver de begge syge – og dør en voldsom død.

Virologen Martin Henderson sættes på overarbejde, for alt tyder på at Den Spanske Syge har ramt New York – og der findes ingen kur. Men det er ikke det eneste han må kæmpe med, for pludseligt udsættes han for et mystisk kidnapningsforsøg. Forsøget overværes af den arkæologistuderende Emma Fitzgerald, der forsøger at slå igennem som freelancejournalist.

Men hvorfor skulle nogle forsøge at kidnappe Martin? Prøver nogle at forhindre, at han udvikler en vaccine i tide? Og hvem er den hemmelige kilde, der sender spor til Emma? De to må nu samarbejde i et kapløb med tiden, men tingene er slet ikke som de ser ud til. En stor skat spøger i fortiden og de jagende vil gøre alt for at finde den først …

Martin

Kilde: Vrworld.com

Bedømmelsen

Claus Lohman har med stor succes sammenblandet videnskab, fiktion og medrivende krimi. Der er ikke tale om hæsblæsende action, men mere på karakterudviklingen i bogen. Dermed ikke sagt, at der ikke er action – for det er der!

Ved at tage udgangspunkt i et meget realistisk scenarie om en mulig pandemi, er det lykkedes Claus at skabe en fortælling der både underholder og lærer læserne noget nyt.

Plottet var godt opbygget, om end jeg lidt mistede pusten hen imod slutningen. Det sproglige fungerer glimrende, også når der formidles konkrete fakta om vira og vacciner. Det bliver aldrig for tørt eller klinisk, og opbygningen med korte kapitler gør bogen meget læsevenlig. Der er dog enkelte steder, hvor handlingen bliver lige lovligt strukket  og dermed mister lidt af det realistiske islæt.

Da Under overfladen er første bind i en planlagt triologi, vil der naturligt skulle anvendes en del tid på karakteropbygning. Det er dog ikke noget der trækker bogen ned, og både Martin og Emma er karakterer jeg vil glæde mig til at følge fremover. Det var en forfriskende afveksling, at Martin ikke var fraskilt, alkoholiseret kriminalbetjent, men derimod fornuftig virolog med stort engagement. Emma var også et spændende bekendtskab, og jeg glæder mig til at se om hendes arkæologiske uddannelse kommer mere i spil i de kommende bøger.

Bogen fremstår grundigt researchet og man efterlades med en følelse af at have lært noget nyt. Desuden tror jeg det er sundt for os alle at blive mindet om, at naturen altid vil stå over os – selv når vi tror vi behersker den.

Claus Lohman har allerede udtænkt de næste bøger i serien, og vi kan forvente at komme både forbi aboriginer og inuitter – jeg glæder mig allerede. Hvis du i mellemtiden er interesseret i at læse flere bøger i samme stil, kan du jo kaste dig over Claus’ tidligere udgivelser eller eks. Den 5. plage af Lotte Petri.

Martin

Tak til Forlaget Aronsen for anmeldereksemplaret.

Forfatter: Claus Lohman

Udgivet: 2018
Sidetal: 340

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply