HomeBoganmeldelser Det er de unge som forsvinder af Lise Ringhof og Erik Valeur

Det er de unge som forsvinder af Lise Ringhof og Erik Valeur

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Fortiden gentager sig

Det er de unge som forsvinder er tredje bind i forfatterparret Lise Ringhof og Erik Valeurs serie om familien Brinch. Nu går vi ind i det 21. århundrede. Du kan læse mine anmeldelser af seriens tidligere bind her: Det er de danske som flygter og Det er de oprørske der svigter.

Forlagets beskrivelse:

Brødrene Jakob og Thomas Brinch er ligesom deres jævnaldrende venner blevet forældre til en generation, de ikke rigtig forstår, som er børn i den nye verden af computere, e-mails, mobiler og internet, mens de voksne ikke har tid til meget andet end arbejde og karrierer.

Thomas’ datter Liv bryder med sin far, da hun tager hyre på en coaster og sejler til Fjernøsten.  Jakobs søn Tobias forlader sit hjem i Svendborg uden at have set ret meget til sin far – og uden at vide hvad han vil.

Endnu mere uforudsigelig er fremtiden for deres yngre søskende, Katrine og Frederik. Mens Danmark passerer årtusindeskiftet med udsigt til en ny dagsorden: involvering i krige og bekæmpelse af terror. Mens Frederik lader sig friste af de nye nationale toner med drømmen om at kæmpe ude i verden, er Katrine ved at komme fri af flere års ensomhed. De to yngste Brinch-børn tager til alles forskrækkelse en beslutning, som splitter familien.

Bedømmelsen:

Det er de unge som forsvinder er endnu et medrivende bind i denne fantastiske slægtshistorie. Igen følger vi de to brødre, der hver især kæmper med problemer, specielt på hjemmefronten. Måske er deres liv slet ikke så langt fra hinanden som de troede. Deres indbyrdes konflikter begynder da også at blødes lidt op.

Bogen dækker tiden fra 1990 til 2015 – en tid, hvor der skete store omvæltninger i Danmark. Fra urolighederne på Nørrebro 18. maj over Irak krigen til danskernes forhold til Grønland. Alle ting som de fleste læsere burde huske, og som derfor gør romanen langt mere nærværende. Generelt er deres miljøbeskrivelser meget levende, og forfatterne inddrager også på fin vis tidens tendenser som det første møde med Harry Potter og mobiltelefoner.

Det er imponerende hvordan det lykkedes forfatterne at flette hændelser i slægtens liv sammen med nogle af Danmarkshistoriens mørke sider. Også imponerende er deres fortælling om at vokse op i et samfund, hvor alt hvad man tidligere har kunne holde sig til nu forandres for evigt. Det igangværende opgør mellem generationerne – specielt drevet af, at forældre måske havde mere fokus på deres egen realisering end deres børn – beskrives levende.

Bogen har fokus på bl.a. diskrimination, tabuer og sociale forskelle. Dette styrkes af det store og alsidige persongalleri, der byder på mange nuancerede karakterer. De fremstår alle realistiske med genkendelige fejl og mangler. Der er igen tydeligvis foretaget en imponerende research, men det er også her vi finder bogens største problem: mængden af informationer. Det er naturligvis forståeligt, at forfatterne har ønsket af dele ud af deres viden, men det bliver alt for omfattende. De mange detaljer tog simpelthen overhånd, og til tider blev det næsten for svært at kapere. En skam for en ellers flot afslutning på serien.

Med Det er de unge der forsvinder har forfatterparret dog rundet deres slægtskrønike godt af (med mindre der er mere på lager…).

Det er de unge som forsvinder

Forfattere: Lise Ringhof og Erik Valeur

Udgivet: 2022
Forlag: Gutkind
Sidetal: 560

Leave a Reply