HomeBoganmeldelser Et eventyr af Stephen King

Et eventyr af Stephen King

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Historierne om vores barndom

Et eventyr er Stephen Kings episke og gruopvækkende eventyr om en modig dreng og en hunds kamp mod det onde i en alternativ verden.

Forlagets beskrivelse:

Charlie Reader er en helt normal dreng i high school. Han er god til sport og klarer sig flot i skolen. Men indvendigt bærer han på en tung historie. Han mistede sin mor i en bilulykke i en alder af 10 år, og den dybe sorg førte til druk hos hans far. Charlie har derfor altid skullet passe på sig selv og sin far.

Da Charlie er 17 år møder han hunden Radar og dens ældre herre, Howard Bowditch. Howard bor alene højt oppe på en bakke i et mystisk hus, hvor der i baghaven står et mystisk skur. Charlie begynder at hjælpe Howard, og former et dybt bånd til Radar. En dag er Howard pludselig død, og Charlie finder et kassettebånd, der bærer på en chokerende sandhed: Skuret i baghaven gemmer på en portal til en hinsides verden! Charlie får brug for alt sit mod og hjælp fra Radar til at stå imod den ondskab, der venter dem i den anden verden.

Bedømmelsen:

Et eventyr beviser endnu en gang, at Stephen King virkeligt kan trumfe i alle genrer – den mand er en mesterfortæller. Jeg havde store forhåbninger og høje forventninger, da jeg sad med bogen i hænderne – og King indfriede dem alle.

Mange forfattere har fortalt et eventyr. Her skaber King dog den mørke præmis ved at tage elementer fra de eventyr nogle af os voksede op med. Men den søde Disney-version er ikke den vi møder her – det er de rigtige eventyr, dem H.C. Andersen og Brødrene Grimm bød på: Dem med grusomme og brutale elementer. Ikke Den Lille Havfrue med den lykkelige slutning, men den hvor havfruen dør, fordi hun ikke har levet op til sin del af aftalen. Hele bogen indeholdt en hyldest til genrer som gyser, fantasy og folkelige eventyr.

Jeg forventer at bogen vil dele læserne en del. Den første del tror jeg vil tiltale de fleste, men anden del er meget anderledes. Det bliver noget mere ”mærkeligt”, men det er jo ikke første gang King har udsat os for dette.

Den magiske verden var virkeligt velopbygget, og til tider føltes den næsten som en karakter i sig selv. Bygningerne virkede næsten som sansende væsener. Visuelt var den lige så godt beskrevet som vi før har set det fra Kings hånd, og illustrationerne til hvert kapitel var fantastiske, og fangede fint essensen af hvert enkelt kapitel.

Karaktererne var vidunderlige anderledes og fulde af liv. Charlie var en fantastisk veludviklet hovedperson, og bipersonerne mindst lige så mindeværdige. Konflikterne imellem dem føltes naturlige og realistiske, og specielt far-søn forholdet ramte. Og så er der selvfølgelig hunden – den mest fantastiske og modige hund du længe har mødt – hun var altså skøn!

Et eventyr er en fantastisk historie. Atmosfære, verdensopbygning og karakterudvikling – King styrede det hele.

Et eventyr

Forfatter: Stephen King

Oversætter: Jakob Levinsen
Udgivet: 2022
Sidetal: 668

Leave a Reply