HomeBoganmeldelser Natjæger af Line Tolstrup Holm og Stine Bolther (Maria Just #3)

Natjæger af Line Tolstrup Holm og Stine Bolther (Maria Just #3)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Tiden rinder ud

Natjæger er tredje selvstændige bind i serien om politihistoriker Maria Just, der arbejder på Politimuseet i København. Serien er skrevet af krimiparret Line Tolstrup Holm og Stine Bolther. Seriens tidligere bind er For barnets bedste og Lovløs.

Forlagets beskrivelse:

I lastrummet på en efterladt varevogn på Østerbro ligger en død mand. Han er nøgen, lemlæstet og tydeligvis likvideret. Den dødes tilstand peger på et opgør blandt Københavns mest kyniske kriminelle. Men efterforskerne Mikael Dirk og Frederik Dahlin har svært ved at få billedet til at passe.

Ufrivilligt rodes politihistoriker Maria Just ind i sagen, mens hendes eget liv er i opløsning. Hendes forhold til ungdomskæresten Jakob er forbi, Mikael Dirk har lagt afstand til hende. Oveni truer en nyansat forsker hendes karriere på Politimuseet. Først da en afdød kvindes dagbog om en gammel uopklaret børnesag finder vej til hende, aner Maria en mulighed for at genvinde det tabte. I sin iver for at finde sandheden begår hun imidlertid en fejl, som risikerer at koste hende alt.

På Christiansborg forsøger den skandaleombruste statsminister Troels Mejding at sikre sit eftermæle, men den verserende sag og den mystiske dagbog afslører lidt efter lidt fortidens synder og kaster skygger over statsministeren og flere magtfulde mennesker omkring ham.

Bedømmelsen:

Natjæger er et skønt gensyn med Maria Just, Mikael Dirk og Frederik Dahlin. Personer vi efterhånden kender godt, og som derfor bidrager så meget mere til fortællingen med deres personligheder og ageren. Og sprogmæssigt bliver forfatterparret altså bare bedre og bedre.

Maria bliver ret tilfældigt rodet ind i en drabssag (som om hun ikke har nok at tænke på, både på det arbejdsmæssige og det personlige plan). Og da hun falder over en gammel dagbog, må hun igen sætte sin imponerende hjerne på overarbejde – og finde forbindelsen mellem fortiden og nutiden.

Natjæger er så velgennemtænkt, at der tydeligvis har været lagt mange timer i plotudviklingen. Tempoet går ikke på noget tidspunkt i stå, og jeg fandt det tiltalende med de politiske sekvenser – jeg syntes at det hævede bogens realisme. Bogen formår løbende at overraske læserne og udfordre deres hjerner – absolut ikke en dårlig ting.

Den efterforskningsmæssige del fremstår realistisk og ikke med overdrevne ”James Bond” tricks. Og det er for mig vigtigt, at denne del er korrekt. Derudover kan jeg også godt lide, at vi lærer mere om vores hovedpersoner, uden at deres privatliv kommer til at overtage bogen.

Er du til krimier med masser af tvists, godt tegnede karakterer, imponerende udtænkt plot og neglebidende spænding, så er Natjæger den helt rette bog for dig.

Natjæger

Forfattere: Line Tolstrup Holm og Stine Bolther

Udgivet: 2023
Sidetal: 416

Leave a Reply