HomeBoganmeldelser Kirill af Rennie Petersen (Henriette Spolansky #6)

Kirill af Rennie Petersen (Henriette Spolansky #6)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Henriette på nye eventyr

Kirill er sjette bind i Rennie Petersens serie om den danske ”Viking warrior lady” Henriette Spolansky.

I serien er tidligere anmeldt Grom, Spider,  Wasp og Vlad. (Bind fire, Twist, er ikke anmeldt endnu, fordi både Vlad og Kirill er så aktuelle, at de kom foran i køen). Bemærk, at bøgerne p.t. kun er udkommet på engelsk

Forlagets beskrivelse:

Vladimir Putin lancerer sin uprovokerede invasion af Ukraine i februar 2022, hvilket fører til næsten verdensomspændende fordømmelse. Især efter afsløringen af de mange russiske krigsforbrydelser i Bucha i marts 2022. I al hemmelighed har Putin godkendt Operation Big Bang, et ”false flag” angreb på en enorm naturgaskompressorstation i det østlige Slovakiet. Vesteuropa vil opdage, hvor utroligt afhængige de er af russiske fossile brændstoffer.

Den russiske Kirill Dmitriev forbereder sig på ødelæggelsen af kompressorstationen i Slovakiet. Kirill rekrutterer to unge slovakker som “nyttige idioter”. Deres døde kroppe vil blive fundet nær den ødelagte kompressorstation, og de vil (posthumt) få skylden for katastrofen.

Den danske journalist Henriette Spolansky, der er ved at komme sig efter alvorlige kvæstelser, begiver sig ud på en afslappende biltur. Men først bliver hendes biltur forsinket, da Henriette møder og bliver venner med en traumatiseret krigsforbryderoverlevende fra Bucha, Ukraine. Så bliver hendes afslappende biltur forstyrret, da Henriette møder og genkender Kirill Dmitriev i Slovakiet, hvilket fører til en dramatisk konfrontation og afslutningen på Operation Big Bang.

Vladimir Putin er rasende og beordrer Kirill til at dræbe Henriette, før hun forlader Slovakiet.

Bedømmelsen:

Det var noget at en cliffhanger vi blev efterladt med i Vlad, så det var længe ventet at få fortsættelsen i Kirill (jeg tilgiver aldrig Vladlena for det med…!). Det har efterladt Henritte med en del fysiske og psykiske traumer, hvilket absolut ikke behager den selvstændige kvinde. På den måde er der en snert af psykisk drama over bogen, hvilket man bl.a. også finder i Henriettes møde med et krigsoffer.

Henriette tager sit liv op til overvejelse, og indser bl.a. hvor vigtig den marokkanske betjent Samir er for hende. Hun finder tilbage med Samir og havde måske muligheden for et lykkeligt liv. Hvis ikke den fandens Putin igen kom i vejen.

Henriette og Samir har planlagt et afslappende roadtrip i Europa. Her håber Henriette bl.a. at kunne finde spor af den far, der efterlod familien i hendes barndom. For var han egentligt den han udgav sig for – og hvorfor tyder noget på, at han havde forbindelser til Rusland? Henriettes særlige evne til at ende i spændende og farlige situationer fornægter sig dog ikke – så der er ikke meget afslapning over den tur.

Skræmmende aktuelt er Putin i gang med sin ”ikke-invasion”, der koster flere og flere ofre. Både før og nu benytter han sig bl.a. af en meget gennemtænkt propagandakampagne, der minder læseren om mængden af fake news i det nuværende mediebillede. Verdens overraskende støtte til Ukraine må han gøre noget ved…

Derudover inddrager Rennie, meget interessant, hvordan religion kan bruges til at manipulere mennesker. Andre relevante emner, som eks. klimaproblemer inddrages også i handlingen – og så er Rennie kæmpe modstander af Trump og Tucker Carlson, hvilket medfører nogle ret underholdende indslag.

Sproget er godt, men der er en del irriterende gentagelser, der forstyrrede min læsning. En lidt strengere redigering ville have gjort noget godt. Svært var det også at vænne sig til tekstens opsætning, da den er delt op i mange små afsnit, der ikke naturligt behøvede en opdeling. Alt i alt er Kirill dog en både spændende og læseværdig fortælling.

Kirill

Forfatter: Rennie Petersen

Udgivet: 2023
Sidetal: 358

Leave a Reply