HomeBoganmeldelser Som boblerne i bækken af Ulla Fasting

Som boblerne i bækken af Ulla Fasting

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Nedslag i historien

Som boblerne i bækken er skrevet af Ulla Fasting, sygeplejerske og tidligere medlem af Det Etiske Råd. Bogen har rødder i hendes egen slægts fortælling. Den selvstændige fortsættelse, Sårfeber, blev udgivet i 2023.

Forlagets beskrivelse:

Hvad oplever man, når man går tilbage i tiden og møder de mennesker, som levede i kølvandet af Struensees henrettelse, som blev en del af oplysningstiden med de store landboreformer, som gennemlevede englændernes bombardement af København, hvor vi mistede vores flåde, fik besøg af spaniolerne og gik bankerot? De mennesker møder vi her i bogen. Flere kommer til. Vi bliver inddraget i deres kampe for deres ideer og tager del i deres familieliv, hvor døden ofte uden varsel tager et barn eller en mor i barselsseng. Kærligheden blomster men har ofte svære kår. Kvinderne kæmper for at få uddannelse. Koleraen kommer, og de unge sønner bliver sendt i krig i Slesvig.

Vi er i Svendborg, da Jacob bliver døbt i 1776, kommer med ham på Vajsenhuset i København og med til Nyborg, hvor han genser sin Amalia. Vi tager med Simon fra Dons til Reventlow på Christianssæde, og sammen med ham må vi begrave hans to hustruer. Elise hentes til Gyldenholm fra Eckernførde og opbygger en blomstrende mejeridrift. Christian bringer den grundtvigske vækkelse til Borbjerg, mens hans søster Augusta, sammen med sin svigerinde Mine, opretter den første højskole for unge piger i præstegården. Vi forlader i denne omgang Hans og Laura på Gammelgaard på Als efter den blodige kamp i byen Kær, som blev det afgørende slag i krigen 1864.

Bogen er litterært bearbejdede familiefortællinger, hvor personerne gør en svunden tid levende. De springer op fra bogens sider som boblerne i bækken, er hos os en stund, for så at briste og brede deres ringe i vandet.

Bedømmelsen:

Som boblerne i bækken er en bog, der på fantastisk vis formår at kombinere historiefortælling med slægtshistorie. Den indeholder mange spændende og relevante emner, der sagtens kan knyttes til i dag. Det var spændende at få et indblik i den del af vores danske historie.

Vi lærer bl.a. om englændernes bombardement af København, Oplysningstiden og de ting, der ændrede samfundet for altid. Der inddrages både politik, litteratur og religion, ligesom de generelle levevilkår på denne tid.

Det er nu karakterne, der efterlader de største spor. Her er det tankevækkende, hvordan enkelte menneskers tro på, og hjælp til, Jacob netop breder sig som ringe i vandet, og giver hans efterkommere vigtige værdier og styrke. Fra datteren Augusta, der udfører sygepleje under koleraepidemien, og senere formår at udnytte familiens viden om planter. Om svigerinden Mine og Augusta, der opretter en højskole for unge piger i Grundtvigs ånd. Om Elise, der laver forskning i mejeriets verden og anderkendes for sin viden

Alle er de på hver deres måde mønsterbrydere, og det har ikke altid været nemt. At udfordre samfundets daværende normer og holdninger, kan medføre store konflikter. Det ser vi eks. i Jacobs konflikter med tidens læger, der konstant holder fast i de gamle behandlingsmetoder (som f.eks. behandlinger med igler).

En flot historisk fortælling fyldt med fascinerende mennesker.

Som boblerne i bækken

Forfatter: Ulla Fasting

Udgivet: 2020
Forlag: Brændpunkt
Sidetal: 448

Du kan læse mere om bogen og dens historie på www.somboblerneibaekken.dk

Leave a Reply