HomeBoganmeldelser Under Nordlys af Arne Woythal

Under Nordlys af Arne Woythal

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

På nye breddegrader

Under Nordlys er fjerde bind i Arne Woythals realistiske serie om efterforsker Rasmus Berg og resten af hans kolleger i Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet.

Da Arne Woythal kastede sig over forfatterskabet, var det i en søgen efter realisme i politikrimier. Irritationen over fodfejl og manglende realisme i de mange krimier Arne læser, førte til at han i 2016 udgav  De dræbtes advokat,  der blev efterfulgt af Den hollandske forbindelse og Gribbene fra Sofia.

Handlingen

Solmaz er højgravid, så det er ikke ligefrem den store lyst Rasmus har til at tage til Grønland. Men politiet i den sydgrønlandske by Qaqortoq har brug for hjælp med en sag om voldtægt og drab på en lille pige.

Udover at Rasmus chokeres over kulden, så går det desuden hurtigt på for ham at det er meget forskelligt at efterforske en sag i en lille grønlandsk by. Gæstfriheden er stor og alle virker villige til at hjælpe med sagens opklaring. Men i et samfund hvor alle kender alle kan det være svært at efterforske en drabsmand.

Rasmus fascineres hurtigt at det store land, og opnår snart forståelse for de danskere der er blevet hængende. Samtidigt får han dog også indblik i et land, hvor vold og misbrug er en del af dagligdagen. Et land, hvor politiske interesser nogle gange får lov til at overskygge lokale tragedier, og hvor man er vant til at skjule ting.

Da den lokale enespænder findes omkommet i sit hus, virker sagen oplagt. Han er gerningsmanden, sagen er opklaret og Rasmus kan rejse hjem. Men Rasmus fornemmer, at der ligger flere store hemmeligheder gemt i det lille samfund – og hurtigt går det op for ham, at nogle vil gå langt for at han ikke afslører dem.

Bedømmelsen

Med Under Nordlys har Arne Woythal forfattet en krimi, der er oplagt til at forsøde de mørke vinterdage med. At han denne gang har valgt at henlægge handlingen til det barske nord, er med til at skabe en fortælling der er både spændende, tankevækkende og medrivende.

Som vi efterhånden kan forvente, er bogen skrevet i et dejligt flydende sprog. Arne har desuden tidligere vist en god evne for at skrive i et billedskabende sprog, og det tydeliggøres her af Rasmus’ oplevelse af nordlys. Jeg var med det samme hensat til den første gang jeg selv så dette sælsomme fænomen udfolde sig over den grønlandske himmel.

Det realistiske præg fornægter sig ikke, hvilket bl.a. ses ved Rasmus’ frustration over den daglige tidsregistrering og dokumentation af betjentenes arbejdsdag. (Ikke at jeg tror Arne selv kunne finde på at registrere ligesom Rasmus – det ville jo skabe rod i RAM :-D) Grønlands velkendte problemer med alkohol og misbrug er også inddraget i handlingen på realistisk vis – nævnt og anerkendt uden at det tager overhånd.

Ingen krimi uden konflikter for hovedpersonen, og også her viser Arne store evner i de menneskelige beskrivelser. Han beskriver på glimrende vis de konflikter Rasmus oplever, når han skal balancere mellem de kolleger han syntes om og så hans arbejde med at få opklaret sagen. På samme måde har Arne på en god måde belyst de problemer der kan opstå i efterforskninger hvor alle kender alle og måske er i familie.

En anbefalelsesværdig bog.

Forfatter: Arne Woythal

Udgivet: 2019
Forlag: Byens Forlag
Sidetal: 327

Leave a Reply