15 marts, 2018
Det kriminelle politi af Christine Jønck
Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: 2. verdenskrig, bestikkelse, edderkop, Edderkoppen. Københavns Politi, hæleri, Historie, historisk roman, politi
Nettets tråde spindes
Vi har vel alle mødt en edderkop. Der sidder den – midt i sit klæbrige spind mens den satser på, at dens mange tråde skal fange et bytte. Og vores hovedperson, Johannes Nielsen, blev også spundet ind i et spind – skabt af Svend Aage Hasselstrøm og Johannes Linde. De to mænd var de bærende kræfter i sortbørshandlen i efterkrigstidens København.
Edderkoppesagen fra 1950’erne blev en af Danmarks mest kendte kriminelle sager. En af de involverede betjente var bror til forfatteren Christine Jøncks farmor. En samtale med hendes 99-årige farfar var det, der satte gang i nysgerrigheden, og efter megen research er Det Kriminelle Politi nu udgivet. Oprindeligt var det Christines idé at skrive en bog om livet på landet under besættelsen – men det fik samtalen med hendes farfar hurtigt ændret på.
Johannes Nielsen var ansat i Københavns Politi i perioden 1945 – 1951, hvorefter han blev anholdt og sendt i fængsel.
Christine Jønck har tidligere udgivet bogen Panodilpigen om hvordan det er at være mor og opdage, at ens datter har forgiftet sig selv med piller. P.t. arbejder hun i samarbejde med Signe Grønnebæk på bogen AnorekSigne. Bogen kommer til at handle om Signes liv med en langvarig spiseforstyrrelse og dens følger.
Handlingen
Vi møder Johannes Nielsen den 19. september 1944 – den dag dansk politi blev interneret. Johannes undslipper tyskerne, og bliver involveret i modstandsbevægelsen. Og det er igennem dette arbejde, at han møder sortbørshandlerne Hasselstrøm og Linde – en involvering, der skal få langt større konsekvenser end Johannes nogen sinde kunne have forudset.
Efter Danmarks befrielse nyder Johannes den store respekt og velvillighed den danske befolkning viser politiet. Desuden deltager han stadig gerne i de overdådige fester i det københavnske sortbørsmiljø, ligesom han – ligesom en del af hans kolleger – gerne får fingre i sortbørsvarer.
Johannes vil dog have mere, og sammen med vennen Kaj planlægger han at starte en køreskole. Det kræver dog lige en bevilling, som Kaj ikke kan få på lovlig vis, men også den opgave løser Johannes. Men da Johannes vælger at købe et sæt dæk til bilen, velvidende at der er tale om hælervarer, sidder han i edderkoppens spind.
Johannes spindes længere og længere ind i spindet. Han kæmper med samvittigheden og erkendelsen af, at han ikke længere er bedre end de kriminelle han burde bekæmpe. De overdådige fester er ikke længere sjove, og Johannes mister sin selvrespekt. Samtidigt mister dansk politi befolkningens tillid, da pressen begynder at rulle op for sagen om korruption og sortbørshandel i politiet.
I 1951 er det slut – Johannes kan ikke længere undslippe sine handlinger, og som 14 af sine kolleger ender han i fængsel – sammen med de kriminelle, han havde svoret at bekæmpe.
Bedømmelsen
Hvis du leder efter en bog om Edderkopsagen, så er det ikke denne bog du skal læse. Men hvis du leder efter en bog, der forsøger at beskrive hvordan en betjent kunne ende som kriminel i efterkrigstidens Danmark, så er Det Kriminelle Politi et godt valg.
I et letlæseligt sprog, er det lykkedes Christine Jønck at belyse en mands handlinger og følelser, mens han mere og mere undergraver sin egen tilværelse og eksistens. Beskrivelsen af politiets status lige efter befrielsen og holdningen til at “konfiskere” sortbørsvarer var interessant læsning ligesom glidebanen, der fører Johannes udover kanten, var et godt eksempel på hastig deroute. Jeg har stor respekt for den tydeligvis grundige research, der danner baggrund for bogen.
Personkarakteristikkerne var ganske underholdende, ligesom miljøbeskrivelserne var levende og velgennemførte. Det mest interessante aspekt af bogen var dog Johannes og de konflikter han kæmper med. Men jeg havde nok forventet mere af bogen, som jeg mere opfatter som en personlig slægtshistorie end belysningen af en af danmarkshistoriens største kriminalsager fra en ny vinkel.
Alt i alt var det interessant læsning, men jeg havde gerne set langt mere uddybende beskrivelser af edderkoppen, hans handlinger og den udbredte sortbørshandel i efterkrigstidens Danmark.
Er du interesseret i at læse mere om politiets internering, kan jeg anbefale bogen 19. september. Den dag politiet blev taget af Frank Bøgh, og for mere information om selve sagen Edderkopsagen. Danmarkshistoriens største kriminalsag af Per Straarup Søndergård. Desuden kan du her læse Informations artikel om de to journalister, der kom på sporet af Edderkoppen.
Tak til forlaget DreamLitt for anmeldereksemplaret.
Forfatter: Christine Jønck
One thought on : 1
Pingback: Fantommanden af Christine Jønck - Cats, books and coffee