HomeBoganmeldelser Familien Winther af Katrine Wessel-Aas (Winther Dynastiet #1)

Familien Winther af Katrine Wessel-Aas (Winther Dynastiet #1)

Comments : 7 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

En brydningstid

Familien Winther  er første bind i Katrine Wessel-Aas berømmede serie om Winther dynastiet. Serien er blevet kaldt Norges svar på Downton Abbey, og foregår i Trondheims perfekte kulisse. Serien byder på ægte feel-good stemning med kærlighed, drama og skjulte hemmeligheder.

Handlingen

Trondhjem 1898: Cecilia Winther er den førende kvinde i Trondhjems øverste klasser, og lever et tilsyneladende lykkeligt luksusliv. Med manden hun elsker og de tre skønne børn – men bag den glitrende facade er Cecilia nødt til at kæmpe for at holde familien lykkeligt.

Med hvert eneste skridt overvåget af byens andre damer er det vigtigste at undgå skandale for enhver pris. Men de gamle traditioner står for fald. Uanset om Cecilie ønsker det eller ej, så er der nye tider på vej. Arbejdsklassen vokser og kvinder får flere og flere rettigheder.

Økonomisk afmatning truer hele landet, og Cecilies børn lever ikke op til hendes forventninger. Sønnen gifter sig ind i en familie af nyrige – der jo aldrig kan leve op til hendes standarder, og svigerdatteren sætter spørgsmålstegn ved det mest af Cecilies liv. Faktisk truer hun alt det Cecilie har brugt år på at opbygge.

Set gennem kvinders øjne – både dem i de luksuriøse stuer og dem i de travle køkkener – følger vi et samfunds opbrud og kvindernes drømme, længsler og ønsker for fremtiden.

Bedømmelsen

Familien Winther tilbyder noget som mange af os måske netop har brug for i disse tider: Et lille pusterum, en lille pause fra en hverdag præget af Corona og restriktioner. En mulighed for at kort øjeblik at drømme sig til tilbage til svundne tider og lade alle andre tanker glide i baggrunden.

At Katrine selv har udtalt, at ”bøgerne er en kærlighedserklæring til den by hun voksede op i” fornægter sig på ingen måde. Trondheim beskrives kærligt og fængende – og udgør en glimrende kulisse for bøgerne. Derudover udstråler bogen en sand glæde ved historiefortælling, der giver læserne en spændende familiekrønike. Skildringerne af de enkelte karakterer er gode, ligesom de spændinger tiderne medfører i den splittede familie.

Tiderne er ved at ændre sig, og kontrasten mellem Cecilie som den konservative og Elinor som den moderne og liberale, efterlader læserne både lidt klogere og med lidt bedre indsigt i datidens samfundsmæssige udviklinger. At den svundne æra beskrives fra både overklassens og arbejdsklassens synsvinkel skaber en helt speciel dynamik i bogen, og man efterlades med et godt billede af overklassens truede levevis.

Er du til historiske fortællinger skabt med det formål at underholde læserne, så vil du helt sikkert elske denne serie.

Familien Winther

Forfatter: Katrine Wessel-Aas

Oversætter: Giovanna Alesandro
Udgivet: 2020
Sidetal: 352

7s COMMENTS